Saturday, December 10, 2011

Teaser - Resepsi 20.11.2011

dah 3 minggu kawin pon main teaser2 lagik? dah basi pon hahaha.

Wednesday, December 7, 2011

dah jadi Puan!


.
Banyak onak dan duri aku tempuhi sepanjang tempoh 13 bulan bergelar tunangan, cabaran ketika membuat persiapan kahwin, kekalutan last minute menjelang majlis heheh, dugaan dan kesabaran emosi ketika hari bahagia itu tsk tsk tsk..

Walaupun begitu, Alhamdulillah. sudah 2 minggu 5 hari aku bergelar isteri yang sah dengan sekali lafaz oleh suami tersayang. eceecece jiwang pulak.


p/s: nak review pasal gambar tak boleh lagi selagi belum dapat full pics dari OP. tapi ada lah beberapa keping je OP upload kat FB. tak puas tengok ok.


Klik -->> Official Photographer   Facebook: Nazri Ahmad

Wednesday, November 16, 2011

dah start cuti kahwin

bila dah last minute macam ni banyak plan kena tukar. asalnya kononnya taknak amik cuti sebelum kahwin. tapi terpaksa sebab banyak benda belum setel.

aku cuti start hari ni sampai rabu minggu depan. tu termasuk cuti ehsan 3 hari company bagi. anual leave amik 5 hari sahaja campur lepas kenduri lelaki.

baki anual leave tahun 2011 tinggal 4 hari saja huhuhu.

nak kumpul cuti banyak2 dalam setahun punya lah payah.. tapi sekali nak nak habiskann sekelip mata saja.. 

yang belum setel dalam kepala otak buat masa ni ialah:-


1) hand bouquet nikah (carik yang bunga pelesu je atau fresh flower? jenis bunga? hydrangea, gerbera, rose, lily? tak payah bunga lah boleh? hihi

2) kasut nikah, kasut sanding (color tudung kena sama dengan color kasut ke?kalau tak berkenan butiknya. boleh tak pakai kontra ngan color baju?? hehe)

3) tudung nikah, belum carik sebab kes tak dapat lace perca baju hari tu. so kena cari jalan lain. tudung sanding baru dapat perca kain dari butik. nak pakai sama color ngan baju dia tak kasi suh pakai light2 pulak. mana la aku tau light sangat ke sikit ke purple kan banyak tone dia.. tapi perca nya baru bagi semalam.

4) signage mula2 pikir tak perlu pon. sebab orang2 sini mostly tahu lokasi kenduri.  tapi memandangkan ramai tetamu sedara mara jauh yg memang tak tahu langsung jalan sini so kena buat la sikit kot kasi tanda je. kang tak pasal2 dorang terus je naik highway pergi sungai petani. memang naya :P

yang terlupa memang banyak. mesti banyak yg terlepas pandang walaupon mcm2 checklist dah buat. siap ada satu buku utk checklist. tapi kita hanya manusia biasaa tak lari dari kesilapan dan kekurangan kan kan.

2 days to go. dup dap dup dap.

cepat lah habis kenduri ni supaya kepala aku tak sesak n dahi aku tak berkerut memanjangg! :P

Monday, November 14, 2011

tak boleh nikah kat rumah. plan dirombak

lepas satu.. satu dugaan lagi ehehe. gelak sudah laa.

lepas hal baju nikah masalahh ingat dah ok yang lain2. tapiii.. hari sabtu lepas ustaz yang nak nikahkan nanti call rumah. dia cakap dapat arahan dari orang atas tak boleh menikah kat rumah. kena nikah kat masjid atau surau sahaja.

macam terhenti nafasku sekejap huhu..

dah macam2 aku plan macam ni la pulak jadinya. ikut perancangan akad nikah lepas isyak. atucara majlis memang kena rombak walaupon dah nampak kucar kacir sikit.

dah call Jab. Agama Islam Negeri untuk kepastian arahan nikah kat masjid sahaja betul or tidak. cakap dengan ustaz tu ustaz ni. aku dimaklumkan yang Jab. agama islam tak pernah keluarkan memo atau arahan yang macam tu pon. kata ustaz tu boleh nikah kat rumah cuma tak digalakkan je. sekarang ni terpulang pada tok kadi.

call balik pej. agama daerah dorang tetap dengan keputusan menikah di masjid. saja tanya kalau pengantin uzur gimana ustaz? dia kata kita cari je ruang2 tepi kat dalam masjid tu. oh ustazz rumah saya dekat dengan masjid. apa salahnyaa alang2 datang rumah saya terussss. boleh makan  kenduri sekali kannn?

aku tak sure pejabat agama daerah lain ada masalah macam ni ke tak.

tapi takkan lah nak argue ngan org pej. agama hanya semata nak menikah dirumah??

oh aku nak menikah. janji menikah.

kena cari kasut nak pergi masjid walaupon dekat. takkan nak gonjeng pakai selipar crocs 10 hengget tu kannn?

perihal baju nikah.. dah hantar alter. cuma longgarkan sikit baju dan kain. tetap meleretss. nanti dayang2 aku kena tolong pegang kain jalan masuk masjidd. over kan? carik merata2 butik baju kurung warna putih tapi nan ado. kebanyakan kurung moden kain chiffon cuma ada off white ke cream. kenot2 sebab tak berapa kena dengan baju lelaki. ada jumpa pon putih design cantik tapi saiz tak ada. so balun je lah pakai baju yg yang sedia ada tu. nasib lahh :P

Wednesday, November 9, 2011

nangis tengok baju nikah

tajuk tak boleh blah.

tapi memang tengah kecewa. amik baju nikah 2 pasang putih + peach dari butik. ingatkan mesti ok punya baju2 tu. rupanya hanya harapan belaka. punah, hancur, luluh hati aku bila try pakai.

baju putih tu asalnya nak buat kurung moden cukop lah. tapi akibat terpedaya dengan kata2 org butik "pakai kebaya labuh lah cantikkk"

memang la cantik kalau kena gaya. sekali aku pakai betul2 melekap ketattt kat badan kot. aku dah terpikir ni baju nikah ke baju nak naik pentas catwalk? dah la kain dia buat ala2 duyung style empire tu meleret ke belakang. alooo ni baju nikah kot. aku nikah kat umah je. perlu ke meleret bagai?

lining pon betul2 atas pinggang. aku tunduk sikit je memang sah nampak badan belakang. mau terbeliakk mata tok kadi ngan family nanti kangg?

memang aku nangis beb. nak carik baju lain bukan ini masanya. suntuk sangat dah. seminggu lebih je lagi. lagi satu pasal tudung. aku dah siap pesan simpan sikit lace baju aku nak lekat kat tudung. tapi tak ada pon.

baju peach aku cakap takyah la buat tingkat2 ke rambu  ramba ke apa.. tapi ada jugakk. rosak kain. aku bukan penggila fesyen. aku adalah org yang tak reti berfesyenn. tak kesian ke kat aku jad mangsa ni. mahal kot upah jahit baju dedua tuu.

rasa nak mengamuk je. tapi aku sabar. sebab banyak lagik proses lepas ni. apa pulak cerita baju sanding ngan baju tandang nanti? apa pulak cerita pelamin aku nanti? apa pulak cerita mekap aku nanti? apakah nasibbb selepas ni?

muka dah mencuka dari petang tadi. macam mana nak senyum ni?

Tuesday, November 1, 2011

Real Wedding - Q's wedding

centerpiece

doorgift


best dapat pegi kenduri kahwin Qyla & Rafael kat Hotel Seri Malaysia semalam. para pengantin (2 pasang) cantik2 dan tampan2. pelamin kelazzz! aku suka gabungan kaler merah purple! makanan sedap sangat. suasana meriah sangat. glemer mcm artis ye lah kan tetamu yang dtg tanak berganjak dan tanak bangun dari meja walaupon dah abis makan sebab nak tunggu pengantin sampai hahaha..

serius la memang meriah betul. aku sampai pikir kenduri artis mana la aku attend ni. aku siap paksa2 tunang aku pegi kehulur hilir jadi paparazi ambil gambar candid pengantin heheh.. aku pulak malu nak pegi depan jumpa pengantin sebab photographer ramai sangatt.. malu ai! ahahaha.. sorry noh q.. aku update dulu. tunggu hang update mesti lambat lagi :P

meh layan beberapa gambar yg aku rajin upload. padahal gambar pengantin punya laa byk tunang aku amik tapi aku malas nya nak resize. 




photo guestbook by Rosebay Creations

pelamin yang gojes!









watermark pon tak ada. belasah je laaa hehehe


Saturday, October 22, 2011

muhasabah diri dengan bacaan yg bermanfaat.

Kredit: iluvislam.com

"Berapa hantarannya?"

"Kenduri bila?"

"Honey moon di mana?"

Demikian antara persoalan yang sering timbul apabila hari pernikahan semakin hampir. Menjelang kenduri kahwin, semakin sibuk ibu bapa, keluarga serta bakal pengantin sendiri menghabiskan masa untuk memastikan persediaan sempurna dan tiada apa yang kurang.

Malah hari ini sudah menjadi perkara biasa untuk kaum keluarga dan adik-beradik memakai pakaian sedondon, sesuai dengan warna tema sesebuah majlis kenduri kahwin. Andaikata warna temanya biru, semua adik-beradik dan kaum keluarga akan berpakaian seragam biru. Khemah pun disusun rapi dan bereben biru sehinggakan door gift untuk tetamu pun mesti bertema serupa!

Namun adalah satu kesilapan bagi bakal pengantin lelaki dan wanita untuk terlalu fokus dengan persediaan fizikal di atas. Terlalu banyak tenaga, wang ringgit dan masa dicurahkan untuk persediaan kenduri, wang hantaran dan sebagainya.

Adalah lebih wajar 80 peratus daripada tenaga dan masa digunakan untuk meningkatkan kemahiran mengatasi konflik yang pasti menanti anda sebaik saja bergelar suami/ isteri. Sebaik-baiknya anda yang bakal mendirikan rumahtangga melengkapkan diri untuk menghadapi realiti alam perkahwinan jangka panjang.

LARI DARI MASALAH

Ada lelaki/ wanita memikirkan, perkahwinan menyelesaikan masalah hidup. Sesetengah lelaki/ wanita menyangka, sesudah berkahwin sudah tentu akan bahagia selamanya.

Umpamanya wanita yang terasa dikongkong oleh ibu bapa, mungkin menyangka dengan berkahwin, akan menjadi bebas. Atau ada lelaki menyangka bila sudah kahwin, makanan, pakaian dan kediaman akan terurus.
Mereka kurang memahami bahawa perkahwinan adalah suatu alam istimewa dan amat mencabar di mana kemahiran tertentu amat perlu untuk mengendalikan khususnya tiga perkara : JANGKAAN & HARAPAN, KOMUNIKASI dan PENYELESAIAN KONFLIK.

Inilah antara punca banyaknya berlaku perceraian tidak kira apa juga bangsa dan agama sekalipun.
JANGKAAN & HARAPAN

Sebenarnya, perkahwinan hanya akan berpotensi untuk berjaya jika kita benar-benar berusaha ke arah itu. Jika jangkaan kita tidak realistik, inilah salah satu sebab berlakunya ketegangan serius yang mengakibatkan perceraian.

Renung dan insaf diri sendiri. Setiap kita ada banyak kelemahan dan kekuatan. Banyak yang perlu diperbaiki. Begitu juga bakal suami/ isteri. Jangan harapkan pasangan yang sempurna kerana hanya Allah sahaja yang sempurna.

Walau sesuci manapun niat kita dalam mendirikan rumah tangga, pastinya ada kekurangan di pihak kita dan suami/ isteri kita.

Apa kata kalau calon suami/ isteri ada sesuatu tabiat yang kita tidak suka umpamanya merokok atau kaki perempuan atau kaki judi? Di sinilah silapnya sesetengah wanita mengandaikan: kerana dia cintakan aku, dia akan berubah.

Kita tidak boleh mengubah diri seseorang. Kalau dia berubah kerana kita sekalipun, kemungkinan itu hanya bersifat sementara dan selang beberapa lama, tabiat itu akan diulangi. Lainlah ceritanya jika dia berubah kerana benar-benar taubat dan insaf.

KOMUNIKASI & PENYELESAIAN KONFLIK

Dua isu ini berkait rapat jadi eloklah dikupas bersama di sini.
Tanya diri sendiri: Adakah aku ada kemahiran komunikasi yang baik? Umpamanya jika berselisih faham dengan kawan atau adik-beradik, tidak puas hati dengan rakan sepejabat, bagaimanakah anda menyelesaikannya?

Adakah anda pandai menyampaikan ketidakpuasan hati anda ini dengan cara yang efektif? Atau anda lebih suka memendam rasa?

Kalau marah, adakah kebiasaan anda untuk tunggu dan tunggu sampai tidak tahan sehingga ia meledak keluar? Adakah anda seorang pendengar yang baik?

Ini penting kerana dalam perkahwinan, seringkali akan timbul perselisihan pendapat. Jika anda tidak cekap berkomunikasi, lambat laun perasaan ini akan terkumpul sehingga suatu hari nanti menjadi punca pergaduhan yang besar.

Pokoknya, jika tahu anda kurang cekap berkomunikasi, adalah menjadi tanggungjawab anda untuk memperbaiki keadaan ini. Maknanya WAJIB anda belajar mengatasi keadaan ini.

Contoh: Sesetengah wanita kuat merajuk, suka bermasam muka dan membatu apabila marah. Sebab sudah terbiasa dari kecil berkelakuan begini, tiada sesiapa yang cuba memperbetulkannya.
Apabila sudah berkahwin, marah dengan suami, dia akan bermasam muka dan mendiamkan diri berhari-hari. Suami pula menjadi serba salah, terpinga-pinga, tidak tahu apa silapnya.

Apabila sudah sering berlaku begini, tentunya akan mencetuskan rasa kurang senang antara kedua belah pihak.

Perlu diingat, sebaik-baik perkahwinan adalah di mana suami dan isteri saling lengkap melengkapi antara satu sama lain. Namun tanpa kemahiran komunikasi yang efektif, sukar untuk mencapai keadaan ini.

REALITI KONFLIK

Sebenarnya konflik boleh menjadi sesuatu yang positif atau negatif, bergantung pada reaksi anda terhadap konflik tersebut. Ia positif bila anda menggunakannya sebagai suatu batu loncatan untuk lebih memahami suami/ isteri anda.

Beberapa punca konflik rumahtangga termasuk:
  1. Cara kita dibesarkan berbeza antara satu sama lain. Ada wanita dididik bahawa Rasulullah S.A.W menjahit baju sendiri, buat kerja rumah. Bermakna menyumbang bukan sahaja wang ringgit, tapi masa dan tenaga. Kahwin pula dengan lelaki yang tak pernah buat kerja-kerja ini; tak pernah tengok bapanya buat kerja-kerja begini. Perkara sebegini pun boleh menimbulkan konflik juga.
  2. Pengendalian wang – belajar untuk bajet.
  3. Mertua (termasuk ipar duai) – beri masa untuk mereka menyesuaikan diri dengan kehadiran anda. Untuk ibu dan bapa mertua khususnya, sukar untuk 'let go' atau melepaskan anak.
  4. Seimbangkan keperluan anda dengan mertua dan keluarganya.
  5. Luangkan masa untuk mengenali lebih dekat mertua dan ipar duai tapi jangan masuk campur perkara yang tidak membabitkan anda.
  6. Ada sesetengah suami mewajibkan isteri untuk menziarahi keluarganya setiap minggu. Adakah ini wajar? Jika sudah tahu demikian, sudahkah diberitahu sebelum berkahwin?
TIPS BONUS
  1. Banyak lagi syarat-syarat yang diperlukan untuk menjayakan sesebuah mahligai perkahwinan selain kasih sayang – sokongan, toleransi, kesabaran, kejujuran, hormat-menghormati, merendah diri, humour (maknanya mudah berjenaka dan jangan terlalu serius sentiasa).
  2. Bayangkan bila sudah berkahwin. Bangun tidur orang pertama yang kita nampak ialah suami/ isteri. Jika ada masalah, dialah yang menjadi tempat kita mengadu. Pendek kata suami atau isteri adalah orang paling rapat dalam hidup kita. Itulah sebabnya seelok-eloknya kita persiapkan diri kita untuk menghadapi alam perkahwinan sesempurna yang boleh. 
  3. Perkahwinan ibarat menanam pokok. Selagi kita siram air, cukup cahaya matahari, baja, sihatlah dia. Jika diabaikan dan tersilap baja, pastinya layu dan suram tidak bermaya. 
  4. Berhati-hati apabila berkata-kata. Jadilah kawan yang paling istimewa untuk suami/ isteri anda. Terlalu ramai suami/ isteri yang tinggal sebumbung tetapi tidak berkongsi lebih dari itu. Cuba cari sekurang-kurangnya satu hobi atau projek yang boleh diusahakan bersama. Umpamanya kalau suka membantu anak yatim, usahakan ke arah itu. Atau minat kelas agama, mungkin boleh sama-sama aturkan satu program untuk surau berdekatan. 
  5.  Mudah meminta maaf jika timbul ketegangan. Meskipun kita rasa bukan salah kita. Minta maaf dulu sebab seringkali kita tak nampak apa kesilapan kita (kecuali keadaan tertentu yang sudah nyata seperti suami mendera isteri). 
  6.  Menghargai suami/ isteri. Jangan 'take for granted' perkara-perkara yang dibuat oleh pasangan anda, meskipun ia kecil. 
  7.  Memahami lelaki dan wanita berbeza. Umpamanya lelaki, cari mentega dalam peti sejuk pun tak jumpa. Wanita pula sering sesat di jalanraya dan sukar membaca peta. Ini perkara biasa dan tak perlulah diperbesarkan! 
  8.  Berilah masa untuk suami/ isteri masa bersendirian. Ada kala dia perlu masa untuk berehat, memikirkan masalah di luar yang tiada kena mengena dengan kita.
  9.  Jangan tidur dengan perasaan marah antara satu sama lain. Perlu diselesaikan segera.
Mudah-mudahan tips di atas menjadi sumber ilham kepada anda untuk lebih bersedia melangkah ke alam perkahwinan dan memilih cara-cara terbaik demi perkahwinan yang bahagia dan berjaya yang diberkati oleh Allah. Wallahua'lam.

Friday, October 21, 2011

Kisah di pejabat agama - interview kahwin

pukul 3 bangun tido bertemankan torch light henpon hafal 20 soalan interview kahwin tu. sampai betul2 hafal boleh kata!

9 pagi gerak pegi pej agama area spt bertemankan mak n abg aku yg jadi wali tu.  sebelum tu punggah dashboard keta carik borang hiv tak jumpa. terus rasa nak mengamuk berselerak semua barang hahaha bridezillaaa sungguh.. padahal stress dok pk soalan apa la tok kadi nak tanya nanti risauuu. nasib jumpa borang hiv tu.

sampai sana tengok ramai org menunggu. ada yg dtg ngan wali. ada yang datang ngan pasangan. ada yg nak mintak cerai.. erk.

lepas bagi dokumen n borang kebenaran lelaki kat kaunter dorang terus suruh masuk dalam untuk interview. sementara menunggu tu ada orang berpakaian pengantin masuk dalam nak akad nikah. sempoi kan nikah kat pej. agama je. takyah susah2 nak wat kenduri bagai kat umah hehee.

ada couple yg sebelum aku kena interview lama la jugak kat dalam. kena soal 20 soalan kott. slalunya kalau lelaki mesti kena tarbiah duluu nak jadi ketua keluarga la katakan.

lepas couple tu interview ada sorang pompuan pakai seluar je pon terus masuk je bilik ustaz tu. tapi kejap je kena keluar balik x sure kenapa. aku tanya dia masa dia duduk sebelah aku dia nak inteview ke. dia cakap bukan interview. nak booking tok kadi je dulu takot penuh. ohh boleh ye macam tu? nape x alang2 terus interview je kan.


turn aku jumpa ustaz tu masa tu dah kena tukar bilik lain sebab nak bagi laluan kat couple yang nak nikah tu guna bilik tu besar sikit la mandangkan ahli keluarga pon ramai masuk dalam tu.

ustaz yg sepatutnya interview aku dan nikahkan aku dah pencen 2 hari. alahai tak sempat jumpa sebab ustaz tu kwn lama arwah abah aku dulu mana tau tak payah soal apa2 hehe. sebab abg2 aku dulu pon tak kena soal sangat ngan dia. dah kira kenal kot.

ada ustaz baru. muda jugak rasanya. aku cuma di tanya 7-8 soalan je. antaranya mengucap 2 kalimah syahadah, selawat, istighfar, rukun islam, rukun iman, sbb berhadas besar, rukun nikah. memang memudahkan urusan la. tak banyak songeh ustaz ni. pompuan yg dtg ngan couple sebelum aku pon rasanya lagi lama kena soal. oh terimaa kasih ustazz.

lepas tu dia tanya tanak booking date terus ke. eh ofkos la nak kan sebab aku nak nikah tak sampai sebulan je lagi. nasib lah date aku tu dia kosong lagi. aku mintak nak nikah lepas maghrib terkejut gelak dia hehe. gap antara maghrib ngan isyak dekat2 je rushing plak nanti.

so aku cakap lah terpulangkan ustaz la janji ustaz free masa tu n saya nak nikah kat rumah. dia tanya balik kat aku "boleh tak buat pukul 9 lepas isyak? mana lagik senang?" ehh tanya aku plakk. ikut ustaz laa. janji ustaz boleh dtg rumahhh. so tak la rushing nak pegi masjid pastu patah balik rumah kan.. so 28/10 ni amik kebenaran nikah pompuan so wali je dtg amik pon takpe pastu jumpa dia boleh bincang balik pasal hari nikah. sangat flexible la ustaz ni.

lepas dah lulus semuanya kena pegi balik kat kaunter bayar rm5 untuk bayar borang kebenaran nikah. siap kena sound ngan pokcik kat kaunter tu "nanti nak mai amik kebenaran nikah tak payah la mai ngan laki.. mai sorang dah laa" kebetulan abg aku masuk duduk kat blakang aku. aku muka konpius ok. then dia bagi resit.

aku tanya dah sudah ke belum aku tanak bangun lagi sebab tak dpt balance rm5 lg. pokcik tu kata " laki ngan pompuan kan? betui la rm10" aku cam oo yeke err ok terus bangun. padahal aku tau borang tu rm5 je pon. pelik lagi tu.. baru nak tarik pintu keluar pompuan kat kaunter yg hujung skali tu panggil "eh tadi bagi rm10 kan.. ni amik baki rm5 balik" ha kannnn. aku rasa pokcik tu salah pahamm. dia ingat aku dtg ngan couple. padahal abg aku kottt. malas nak tgk muka pokcik tu sure kelatt je hihi.

masuk dlm keta mak aku cite tadik dia jumpa kwn dia kat luar. kwn dia kata tok kadi yg ganti ustaz yg dulu tu anak lelaki dia la.. haa apa? kenal jugak la ye? ehehe. tapi aku tetap tak guna kabel apa2 sebab ustaz tu tak tau apa2. telus gitu. nasib aku je baik tak kena 20 soalan yg details hehe.

dah hilang semua gundah gulana lepas jumpa pegi inteview kat pejabat agama hehehe.

so lepas ni boleh pk hal lain pulak.

Saturday, October 8, 2011

Cheese Tart yang sedap kat Penang

baru2 ni ada order cheese tart for my friend yang nak bertunang. saja order lebih sebab tak pernah rasa cheese tart Kak Anne. baru masuk kereta bau sudah naik. hati tak tenteram lalu aku NGAP terus cheese tart comel tu. ya ampunn sedap kemainn. macam makan cheese cake secret recipe tapi diganti dengan biskut kulit tu. dalam kereta je aku dah makan lebih 10 biji. sedappppnya!



warna warni. ada blueberry, ada oren, ada kiwi, ada strawberry. paling best makan masa tengah sejuk baru keluar dari peti ais. eh teringat sampai sekarang. rasa macam nak order lagi tapi untuk makan2 sendiri je lah. kasi satu balang pon boleh habis makan sorang hihi.

so orang Penang yang cari cheese tart yang comel dan sedap boleh try dengan Liplickin. mmg recommended.

 facebook liplickin - Liplickin Cupcakes

bukan cheese tart saja. Cupcakes pon ada. Wedding cake pon ada. cadangnya kawin nanti nak order kat kak anne je. nak buat hantaran ke pon bolehhh.

Sunday, August 14, 2011

Photobook rm64! diskaun kurang 2 jam shj lagi

diskaun photobook sehingga 75% kat groupon cuma tinggal 2 jam sahaja lagi. harga asal rm256. aku dah beli tadi. last minittt.

photobook ni bleh letak gambo pre wedding ke post wedding ke gambo honeymoon ke.. gambo kenduri kawin keee. murah wehhh hehe

klik disini yaa


Monday, August 1, 2011

Puasa dengan Herbalife - Part 1

esok kita dah start puasa. Selamat berpuasa pada semua!

ada apa dengan herbalife?

sebenarnya aku dah consume herbalife pada tarikh 30 mei 2011. maknanya baru 2 bulan.  sebelum ni berat aku 59 kg. sekarang lepas 2 bulan berat dah jadi 55.5kg. dalam tempoh 2 bulan ni memang turun naik je berat aku. sebab aku ni kuat makan dan tak cukup disiplin! hehe.

jauh lagi perjalanan nak capai 50kg. so bulan puasa ni aku nak lebih disiplin. sebenarnya herbalife sangat mudah. cuma gantikan 2 kali waktu makan kita pada shake herbalife. katakanlah sehari 3 kali makan. so boleh pilih 2 breakfast dan dinner ganti kepada shake herbalife. waktu lunch boleh makan nasik macam biasa. teamix jugak sangat penting untuk cepat bakar lemak.


orang yang nak berdiet tak boleh give up. teruskan usaha. lagik satu pls jangan jadi macam aku dulu hari2 nak timbang berat. bila tengok jarum tak gerak mula lah sedihhh haha gila ok. seminggu sekali or 2 minggu ok la nak timbang tengok perubahan.

lagik satu nak bagitau. herbalife bukan produk diet tapi sebenarnya produk kesihatan yang penuh nutrisi. sesiapa pon boleh consume. tentang testimoni memang banyak tapi tanak cerita pasal tu pon lagi.

bulan puasa ni aku kena tukar cara pengambilan.


seberang pertanyaan tentang produk herbalife boleh tanya. aku boleh bagi harga special. opsss! ni dah kategori mengiklan nih hahaha. email me lindosh[at]gmail.com

Friday, July 15, 2011

IKEA sale

Ikea tengah buat sale dari 7 julai hingga 24 julai.

weekend ni memang nak turun kl. sebab next week ada kursus IT kat HQ. so alang2 boleh lah terjah ikea. aku siap buat shopping list nak beli apa nanti. dalam list aku 79 item yang aku nak beli. hahaha memang gila betul. nafsu serakah ni. total semua lebih kurang 1k jugak la. alasan untuk pengisian rumah cinonet.

tapi itu hanyalah berangan semata2. nak pegi nanti en.tunang hantar. kursus tu aku kena pegi dengan opismet aku. cadang nak naik bas je pegi kursus tapi en.tunang tak kasi. dia kata bahaya pegi naik bas. walhal sebelum aku kenal dia bas dan puduraya tu kawan baik aku lahh. aku ulang alik kl-penang tiap2 minggu tu macam makan kacang je.

dia dah siap amik cuti 2 hari utk hantar aku pegi sana. aku ok je laa dah org pelawa kann. aku dah bagitau siap2 sampai sana je nak terus ke ikea shopping2 dengan bajet yg ciput ni. so 79 item harus dikurang jadi bawah dari 10 item. alaa sedihnyaa. tapi nak buat macam mana. keta kami comei sangat. bonet pon kecitt je.

nak tau list yg wajib aku kena beli? macam wajib tapi kena pikir patut atau tidak. perlu atau tidak yaaa. yang paling penting adalah CERMIN. sebabnya rumah kami sempit dan kecik. so perlukan cermin utk nampak besar.

pic credit to IKEA

HÖNEFOSS
Mirror

 RM69
(kena beli banyak2 baru cantik kan..duit pon cantik hahaha) 



LOTS
Mirror

RM19.90  / 4 pieces
(yg ni murah skit. letak penuh dinding pon besh ni)


KRABB
Mirror

RM49  / 4 pieces
(utk cermin bilik air. tapi kak ipar aku selambe je letak kat dinding hall hihi) 
 

MALMA
Mirror, black-brown

RM3.80
(dah biasa sangat jenis ni. kalo susun banyak pon cun gak. tengah offer ni murahh) 




DUDERÖ
Floor lamp, black, white

RM29
(ok ke letak kat ruang tamu sempit? perlu beli 1 or 2?) 




IKEA 365+

Serving stand, three tiers, 
clear glass, stainless steel

RM59
(berangan nak letak cupcakes ke macarons ke) 
ok itu antara top 6 shopping list aku. benda2 lain kena berbincang secara hemah dengan en.tunang. 
p/s: ikea meatballs tu dah disah halal ke? dlm senarai ni. dah lama x dapat makann :P

Saturday, July 9, 2011

MATTA Fair Penang 22.7 - 24.7

matta fair sudah bermula.
nak honeymoon? nak travel?
jom kita serang matta fair.
kot2 ada yang tersangkut.

untuk warga penang apa lagi?

Event: MATTA Fair
Lokasi: Penang International Sports Area (PISA)
Masa: 22 Julai 2011 - 24 Julai 2011
Jam: 11pagi - 9mlm


Friday, July 8, 2011

jom honeymoon kat Suria Cherating Beach Resort diskaun 56%

tajuk honeymoon nampak sangat gedik kann eheh.

Groupon ngan MilkAdeal selalu buat orang pompuan macam kita terkebil2 mata n terleleh ayaq liuq tau. ada saja offer yang depa buat.

yang TERbaca tadi utk hari ada diskaun 56% untuk stay di Suria Cherating Beach Resort 2D1N dengan harga rm120 sahaja free breakfast. kalau beli 2 groupon rm240 lah kan? dapat lah 3D2N.

redemption period dari 10 Julai 2011 hingga 10 Januari 2012. lama lagik tu. yang nak kawin hujung tahun ni ke nak rancang honeymoon dekat2 je boleh la kan pergi cherating.


offer nya disini yaa.. jangan lupa register.

p/s: to Q.. kalo ada offer spa kat penang nanti boleh jgn lupa bagitau. kot2 terlepas. boleh pi sekali kan hehe

Monday, July 4, 2011

Kursus Kahwin - Done!

kursus kahwin DONE! itu pun nak kecoh kan? nak kawin lagi berapa bulan baru kalut nak pegi kursus.

aku pegi kursus kat Hasani. penceramah ada yang best ada boring. itu normal la. pada aku kursus kawin tak cukup 2 hari. penceramah yg best suka meleret cerita buat lawak tapi tu lepas banyak pulak tajuk kena skip cepat2 sebab tak cukup masa.

tunang aku cakap kursus tu general sangattt. masa sekolah dulu pon dah belajar. basic sangat. dia kata apa yang dia nak belajar tak ada dalam kursus tu. haih memang takan lah si penceramah nak kasi details setiap step perkawinan tu kan? kecuali kena belajar dengan buku ke.. tanya ustaz2 tu secara personal ke kan.. main google ke.. tapi aku pon tak puas hati sangat terutama bab komunikasi suami isteri. sepatutnya diterang secara terperinci.

kursus kawin ni memang bagus kalau pergi bersama pasangan/tunang kita ya. dalam dewan ofkos duduk jauh2. aku pegi dengan bertiga bawak kawan sekali dia pon tak lama lagik nak kawin jugak.kalau pergi dengan couple rasanya apa yang disampai penceramah tu memang sampai dalam lubuk hati ni kot2 ada yang terkena dan bakal terkena bila dah kawin nanti. so boleh la saling peringati kan. eh yg tak pegi lagi sila pegi.

satu bab dah settled!

Monday, June 27, 2011

tolong vote OP yang saya shortlist... dah pening kepala ni

sebab terlalu banyak pilihan atau dah tak ada pilihan?? hahaha

pilihan pertama dan kedua yang telah meng-frust-kan aku. maknanya aku tak dapat booking la. aku tak nak letak url website dorang. bahaya nanti dorang boleh detect aku sedang bercakap2 kat sini haha. aku boleh kasi url fb je lah ok.

no.1)

beliau ialah kawan blog yang aku dah lama kenal sejak tahun 2006-2007. memang friendly betul dia. baik sangattt talak sombong punya. makin lama tengok hasil kerja dia makin mantap. sampai termimpi2 laa bila aku kawin nanti aku nak hire dia je. then lepas beberapa tahun aku stop blogging aku just jadi silent readers pada semua kawan2 blogger yg lain. ada baca satu entri dia terselit dia tulis macam nak berehat ke cuti ke apa dari shoot wedding masa bulan aku nak kawin tu. so aku senyapp laa sampai berapa bulan lepas baru aku tanya dia. memang jawapan hampa sebab dah ada orang booked n dah bayar depositt. nangis aku ok. aku siap cakap kat dia kot2 aku boleh tukar tarikh kawin sebab nak hire dia hahaha. memang tak dapek laa sebab aku dah booking dewan dekat rumah aku. bukan senang nak tukar. paham2 je la cuti sekolah memang full house. sebab tu aku benci kenduri time cuti sekolah. *emo tetibaaa*

ramai b2b yg hire dia jugak. yang aku perasan salah seorangnya ialah reen tart nenas.

 2)

rasanya dia asal penang. tapi tinggal area kl maybe. sebab dia ada dalam senarai northern 20 photographers.
tapi malangnya dia tak pernah reply email aku walaupon dah banyak kali okkk aku email dia mintak quotation. maybe dia busy. maybe email masuk spam. maybe aku tak layakk hire dia? i dont know whyyy! hahaha ok aku kena sedar diri yang aku hanyalah serangga hahaha. ok boleh telan air liur yg meleleh tu. tapi aku memang suka gambar2 dia.




yang kat atas ni terpaksa aku pejamkan mata.

 ok sekarang nak buat pilihan lain. aku buntu dan buntu. dah ada senarai pendek. semuanya area penang. aku dah pening nak tambah survey lagi. tapi kalau ada sila lah suggest haaha..  masa dah suntuk wehh.. aku dok terhegeh2 lagi nak pilih2. ada laa beberapa OP yang aku hampir2 nak booking dahh tapi lebih kurang jadi macam kes no.1 kat atas la. sebab terhegeh2 aku punya pasal. so padan muka kannn.




senarai pendek OP utk akad nikah, bersanding, bertandang.


cuma available tarikh akad nikah sahaja. pakej shoot & burn pon ada. sekali dengan album pon ada. utk satu event akad nikah aku rasa dia paling murah sekali. sikit lagi rasa nak buat payment sekarang hehe. kalau nak puas sila tengok website dia terus. gambar adalah sangat besarrr. yang ni boleh fokus untuk majlis akad nikah saja.







gambar ala2 old skul vintage gitu. macam tak ramai rasanya photographer kat penang yg buat style macam dorang. eh ke aku yang tak tau? heh. oh dorang ni adalah 2 orang. dah jumpa pun. dah tengok sample album pon. dorang peramah jugak. album dorang suggest photobook berbanding custom. tapi terpulang pada customers utk pilih. aku asyik mintak quotation sejak berapa bulan lepas. rasanya dah dekat 10 quotation macam2 aku mintak. tapi tak booking2 pon lagi hahaha. dorang agak penyabar hahaha. masih lagi available untuk 3 event (akad nikah & 2 resepsi).  oh dorang ada caj untuk ke majlis bertandang ke ipoh.







kalau amik 3 event dengan dia memang untung gila. banyak pulak extra gift dia kasi. harga boleh tahan murah jugak. tengok kat website dia memang biasa cover majlis untuk dewan. oh dia seorang sahaja ok. extra caj kalau nak tambah photographer. lagi satu tak ada extra caj kalau pegi majlis kat ipoh. shoot & burn berbalaoi jugak. tapi macam rajin ke aku nak edit gambar? jadi gambo berbelang baru tauuu kan? tapi dia shoot kat dewan memang sedia cantik. so no wonder la chandilier2 tu mencantikkan gambar kann. aku pulak hanya sewa dewan rakyat court badminton yg panas tu je. so boleh ke cantik2 mcm pic2 kat atas ni? hihih





tolong vote yee yang mana satu. no.1 ke no.2 ke no.3 ke.. kalau nak lebih puas kena tengok gambar kat website dorang. kat info fb ada dorang letakkan url website. aku dah suntuk wehh. ikut hati aku amik semua skali boleh?? gila tamak ni. utk bertandang di ipoh aku tak jumpa lagi. so kalau boleh disekalikan satu pakej satu vendor. kalau boleh laa. serius aku nak ketiga2 ni jadi OP aku. banyak duit hang dalam bank tu yaaa? hihihi

update: photographer no.3 dah fully booked! makin parah dah keadaan aku sekarang ni. help! any suggestion?? OP dari luar penang pon takpa lahh kalau macam ni punya keadaan. dush dushh

Wednesday, May 25, 2011

keliru kain nikah dan kain bertandang

dah sebulan lebih beli kain untuk nikah. tapi tak terasa langsung nak cerita. ok ekceli nak beli kain untuk nikah. memang asalnya haruslah color putih. memang dah sinonim sangat untuk akad nikah kan. aku pulak tak reti nak pilih2 kain lace tu. ikut hati nak je pakai chiffon. tapi mesti kena bangkang dengan mak n encik tunang. katanya simple sangat. eleh. padahal yang tu lagik cantik n sedap pakai.

pilih punya pilih semua aku tak berkenan sangat sebab konpius nak pilih apa yang sesuai. lepas tu nampak pulak lace color pink belacan benang gold. color feveret aku. mak bangkang betul. dia tak kasi pakai pink time nikah. dia kata "orang pakai putih ja la time nikah.. mana ada color2 ni" huwaaa frust la kejap. aku kan tak suka sama macam orang sangat. memang lah nak pelik2 sikit kan. asyik sama ngan orang je kannn. memang saja carik pasal lah kan aku ni :P

 
akhirnya aku beli jugak kain lace yang paling murah kat situ. free sekali kain satin utk lelaki. memang simple sesangat lace dia takde lip lap bagai. cuma sulam2 je. aku memang bajet buat baju kurung moden je untuk nikah.

tapi kan lepas tu aku sempat lagik beli 4 meter kain chiffon bersulam color peach pink. memang simple sesangat tapi aku suka gila ok! kain satin beli color peach pink yang agak striking. gila kan? cadangnya nak pakai masa majlis bertandang memikirkan belah encik tunang cuma buat majlis yang simple je. no pelamin semua tu. aku terlupa kejap pasal kulit kami yang gelap ni tetiba nak pakai color pink peach mcm striking tu. adeh. tapi suka sangat color tu. iskk



sekarang ni ada masalah lain pulak. kami rasa nak amik pakej kat satu butik pengantin. dalam pakej tu dia kasi 2psg baju. maknanya mestilah lah pakai satu untuk majlis belah aku dan satu lagi belah lelaki. so apa aku nak buat dengan kain chiffon color peach tu? aku berangan nak ada majlis berinai malam sebelum majlis tu buat macam adat org2 melaka. saudara mara aku mesti ada bersanding malam. aku pon nak jugak kan. teringin jugak. masalahnya aku tak buat kenduri kat sana. so kempunan lah jugak. nak buat dekat sini aku takut orang penang ni pelik pulak. ye lah tetiba bising dengan kompang dengan mercun nya. mahu nya org  report polis pulak sebab buat bising.. telan ayaq lioq ja la. mcm mana pun tengah tunggu permisi family aku kat sini.

panjangnya bebel. nak ringkas kan. persoalan disini kain lace putih tu aku nak pakai bila? kain chiffon peach pulak waktu bila sesuai pakai? pastu pulak sekarang ni aku berangan nak pakai all white masa resepsi belah aku. family aku sure tak setuju kalau nikah dengan bersanding pakai color putih sesama. kena pilih salah satu la kan. garu kepala tak sudah ni.

pendirian tak pernah tetap selagi tak habis majlis.

Sunday, May 22, 2011

Nur Kasih the movie

demam Nurkasih kembali!

semalam tengok Nur Kasih kt sunway carnivall mall. ekceli tak rancang pun nak tengok malam tadi. sebab dengan baju kurung lagi balik dari kenduri.  menonton bersama encik tunang dan emak aku. hehehe sempoi habis. my mom sehari sebelum tu dah cakap teringin nak tengok nurkasih the movie. dengan encik tunang pulak memang dah plan seminggu before movie tu keluar. dah alang2 keluar bertiga bersama encik tunang teruskan lah hajat tu kan. mak macam terkejut mula2 macam malu2 kucing nak tengok wayang dengan bakal menantu ekeke. dulu2 kalau tengok wayang mesti dengan dia je or dengan kawan2 yg bawak mak diorang sekali. ala sekali sekala mak =P

masa pergi kat kaunter nak pilih seat memang sakit hati jugak lah. sebab full house ok. yang kosong cuma seat depan sekali n kedua depan. nak tak nak kitaorang hantam saja lah. memang melangut lah kepala kan. mak sampai pening nak tengok skrin hehe apetah lagi kalau babak jalan ke lari laju wahhh pitam aku.

perlu ke review movie ni? pastikan yang nak pergi tengok movie ni memang adalah follower dari drama nurkasih dulu.  baru senang nak paham n menghayati versi filem n senang nak mengalir air mata hehe. untuk pertama kalinya aku tengok wayang cerita serius yang suasana panggung sangat sunyi sepi dari mula sampai tamat. kalau tengok wayang aku suka layan cerita gelak2 je or cerita hantu(?). aku bajet ramai yang meng'sebakkan diri tengok cerita ni. aku pun byk kali kena usik ngan en. tunang dia ingat aku nangis. cehh. mata berair je sikit haha.

oh geng makcik2 memang ramai tengok movie ni. termasuk mak aku haha

aku suka lagu Bertemu Cinta dalam movie ni. sekiann.

Tuesday, May 10, 2011

Macarons yang super chomel!

aku geram tengok macarons. bukan sebab sedap tapi sebab comel :P

tapi macam besh je kalau buat doorgift?


 



sumber: Lildaisy

sumber: Azlita Aziz



semua sumber dari org-org kita. boleh lah terjah tengok. bila congak2 kalau macarons ni buat doorgift boleh tahan mahal jugak.ada bajet lebih semua boleh jalan. eh buat candy buffet pon ok gak kan. tapi kena ada tukang jaga lah. semut-semut a.k.a kanak2 riang mesti suka hurung punya. sekejap saja licin hehe

alahai tapi kau sungguh comel lah macarons. aku tahu leceh pembikinan macarons ni. nak belajar buat macarons tapi rasa kesabaran tak cukup tinggi. lemah mental nanti :P

Tuesday, May 3, 2011

vitamin?

sekarang aku dah amalkan makan vitamin. aku amik vitamin C dan E. aku sangat kurang makan buah dan sayur. sangat pemalas. lagi pun sayur tu bukannya sedap heheehe. so kulit aku sangat tak cantiknyaa. kusammm dan kering. tengok muka pun orang kata aku ni muka orang ada penyakit hahahah kurang asamm. muka lesu x bermaya.

masa hari kawin nak jugak nampak berseri sikit kan. at least kita berusaha kan. nak tahu kelebihan vitamin C dan E ni si la rajin kan diri google. aku pon tak berapa pandai. dedulu pon lepas sekolah aku makan segala vitamin dari Amways. tapi haram aku taktau fungsi setiap vitamin. orang lain makan aku pn sibuk nak makann. tapi sekejap je laa sebab bebotol semua tu kena campak kat tong sampahh. sebab ikut org punya pasal hehe.

parut aku banyak kat badan. aku harap la tak banyak pun sikit jadi la dpt kurangkan parut yang tak besh ni. haih lagi 6 bulan nak kawin boleh ke cantik? kenapa tak berusaha sejak 6 tahun dulu wahai pemalas? takpe janji saya ada usaha walaupon tahu hasilnya tak seberapa.



vitamin C tu aku makan yg non acidic. makna nya orang gastrik macam aku boleh makan. takde la pedih perut ke rasa nak muntah ke apa. pastu pulak pilih yang time release. sebab sekali kau makan vitamin tu bila membuang tak ada la kau buang semua sekali serentak. macam membazir pulak. biar la dia serap sikit2 dalam badan tu. dah la 1000mg. weh boleh cerah ni amal selalu hahaha perasan. setahu aku vitamin C ni paling besh kalau kau makan dengan collagen drink tu. carik yang 5000mg.gebu licin lah kulit. eh orang kata lah.

harapnya lagi aku makan vitamin ni bukannya sekadar hangat2 taik ayam hihi.

sesiapa yang tau pasal supplement utk kulit boleh lah share. sharing is caring kann? :)

Tuesday, April 19, 2011

Cincin kahwin dah beli *yeay*

seminggu ni asyik dok survey butik n kedai emas. letih jugak bab survey2 ni kan. nak pilih yg the best n berpatutan maknanya mem'bajet sangat lah.

hari ni nak cerita pasal cincin. ingat nak beli dah dekat2 time kahwin nanti. tapi encik tunang dah bebising suruh beli awal. almaklum lah harga makin lama makin mahal bukan makin murah ye. lagik kan pulak yang keluarkan duit adalah beliau. bukan perempuan kann. so dia risau bajet larik hehe.

memula pergi queensbay mall nak cari habib jewels. bila masok mata memang julingggg sesangat! suka nya cincin kat habib. batu berlian yg sangat shantekk! tapi harga cincin2 yg aku berkenan adalah 3k keatas! si dear dah jeling macam cacing kepanasan tanak duduk lelama haha.

aku sangat pahammm. takkan nak kikis duit dia sampai sebegitu rupaa kan?! nanti kenduri jemput org makan nasik ngan sambal ikan bilis je lahh camtu hahaaha. nehi nehi. kesian kat dia jugak. lagipon kami ni bukan orang banyak duit. kais pagi makan pagi. kais petang mkn petang. so berserdahana lahh!

lari balik pergi wah chan. terus setuju amik cincin kat situ. dapat pulak extra gift gelang tangan comel si dear kasi. padahal aku yang menyendengg je hehe. apa apa pon semuanya dibawah bajet si dear. yg mana termampu oleh dia. aku dah bersyukurr :)

Thursday, April 14, 2011

Hari pertunangan zue

ahad lepas salah seorang my friend bertunang. so aku plan nak kasi sesuatu. tak kisah sebagai hantaran atau untuk dia je, cuba teka apa?


tadaa.. homemade coklat oleh saya. amik masa sejam lebih utk siapkan coklat ni. pukul 12 terus gerak pegi A tu Z nak carik riben. masuk keta tengok coklat mencairr.. huwaa tengah panas terik kot.


dah mengembang huruf tu. ada yg dah melekat kat cover coklat tu. aku terus pasang air cond paling kuat atas bawah. then terus letak coklat kat bawah supaya air cond dapat keringkan peluhan coklat. en. tunang geleng kepala tengok perangai aku huhu. aku letak kat bawah tapi kaki naik atas laa.. lagi pon coklat tu dah kedalam bukan bawah aku pon.. err paham idak?

sampai2 je tengok zue boleh lepak kat luar minum ke makan. selamba betul minah tu. mementang la rombongan lelaki datang lepas zuhur. rilek je dia borak dengan kekawan. aku dulu masa bertunang siap sorok2 dalam bilik lepas bersiap tanak orang tengok. mcm malu2 gitu haha poyoss



selamat bertunang zue. oh zue ni kawan gedik2 aku masa dulu kala. sampai sekarang still baik walaupon jarang berjumpa. kemungkinan kami share tarikh kawin. adoiii laa



aku lepak sampai pukul 3 tapi tak sempat gak tengok dia disarung cincin sebab rombongan pukul 3 lebih baru sampai. so aku say bye bye laa.. hangin je zue dengan rombongan lelaki yang lambat sebab mekap dia dah cair hehe